Solucanlar;
yassı, yuvarlak ve halkalı türleri vardır. Yassı solucanların parazit veya serbest yaşarlar, vücutlarında tek açıklık bulunur, eşeyli ve eşeysiz ürerler, genellikle hermafrodittirler, ip merdiveni sinir sistemi görülür. Örneğin; tenya, planaria, karaciğer kelebeği. Çift açıklıklı sindirim sistemi ilk defa yuvarlak solucanlarda görülmüştür. Çoğu, parazit ve ayrı eşeylidir. Kıl kurdu, askaris, kancalı kurt bu gruptadır. Halkalı solucanlarda kapalı kan dolaşım sistemi görülür. Erkek ve dişi üreme organlarının ikisi de bulunur fakat karşı cinsle döllenme yapar. Kas ve vücut sıvılarından oluşan hidrostatik iskeletleri vardır.
Yumuşakçalar;
kalsiyum karbonattan oluşmuş kabuk bulunur, suda ve karada yaşayan türleri vardır, suda yaşayanları solungaç solunumu yapar, eşeyli ürerler. Midye, istiridye, salyangoz, ahtapot, mürekkep balığı bu gruptadır.
Eklembacaklılar;
dış iskeletleri vardır, düz ve çizgili kasları vardır, malpighi tüpleri ile boşaltım yaparlar, açık kan dolaşımı görülür, metamorfoz (başkalaşım) görülür, sindirim sistemi, sinir sistemi ve üreme sistemleri gelişmiştir, solunumları kitapsı akciğer, solungaç veya trake ile gerçekleşir. Böcekler en büyük grubudur. Böceklerin vücudu baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan oluşur. Böceklerde karakteristik olarak göğüs bölgesinden üç çift bacak çıkar. Çoğunda bir çift anten ve kanat bulunur. Örümcek, akrep, arı, kelebek, yengeç, karides, çiyan, eklembacaklılardır.
Derisi dikenliler;
kalker plaklardan oluşan bir iç iskeletleri vardır, açık dolaşıma görülür, eşeyli ve eşeysiz üreme görülür, rejenerasyon yetenekleri yüksektir, solungaç solunumu yaparlar. Deniz yıldızı, deniz kestanesi, deniz hıyarı ve deniz zambağı bu gruptadır.
b.Omurgalılar:
1.Balıklar:
2.İki Yaşamlılar:
3.Sürüngenler:
4.Kuşlar:
5. Memeliler:
Gagalı memeliler; ornitorenk ve dikenli karınca yiyen bu gruptadır. Diğer memelilerden farklı olarak yumurta ile çoğalırlar.
Keseli memeliler; koala, kanguru bu gruptadır. Gelişimini tamamlamadan yavru annenin karın kısmında bulunan bir keseye geçer ve bu kesedeki süt bezlerinden beslenerek gelişir.
Plasentalı memeliler; yarasa, balina, yunus, fok, kirpi, fil, maymun ve insan bu gruptadır. Gelişimlerini rahimde tamamlarlar. Anne ve embriyo arasındaki madde alışverişi plasenta adı verilen bir yapı ile gerçekleşir.
VİRÜSLER
Tek çeşit nükleik asit ve protein kılıftan (kapsit) oluşan zorunlu hücre içi parazittirler. Her virüs çeşidinin konağı farklıdır.
Hücre zarı, organel, sitoplazma gibi yapıları yoktor.
Virüsler pH, radyasyon, yüksek sıcaklık, kimyasal maddeler gibi faktörlerden etkilenir, mutasyona uğrayabilirler.
Kendine özel hücrenin içinde o hücrenin metabolizmasını kullanarak ürerler, hücre dışında kristalleşirler. Bu yüzden canlıların sınıflandırılmasına dahil değillerdir.
Virüslerin enzim sistemleri yoktur buyüzden antibiyotiklerden etkilenmezler. Hücrelerimiz tarafından üretilen interferonlar virüslere karşı bağışıklık kazanmamızı sağlar.
Bazı virüslerde protein kılıfın dışında ek olarak lipit, glikoprotein yapılı viral zarf bulunur.
Bakteri hücrelerinin içinde çoğalan virüslere bakteriyofaj veya faj denir.
Bakterilerin çoğalması litik ve lizogenik döngü ile gerçekleşir.
Litik Döngü:
Lizogenik Döngü: